Ik ben Klara.
Mijn mama is vorig jaar verhuisd en dan heb ik haar een tijdje niet gezien. Ik heb mijn mama in een brief geschreven dat ik haar erg miste.

Ze schreef mij een brief terug.
Waarom ze zo snel was verhuisd? Ze wou de ruzie niet nog erger maken. Ze wou rust. En ze schreef ook dat ze wel tien keer per dag een zoentje gaf op een foto van mij.
Dat heeft veel goedgemaakt want ik dacht dat ze niet meer om mij gaf. Ik was mijn mama niet kwijt!

Eerst was ik boos op mama omdat ze vertrok. En dan was ik boos op papa omdat hij haar niet kon tegenhouden. Ik raakte helemaal in de war. Ik wou weten waarom mijn ouders scheiden. En ik wou weten waarom ik na een tijdje heen en weer moest verhuizen.

Ik heb het aan mijn papa gevraagd.
Dat kun jij ook doen. Mijn papa vond het moeilijk om mij te vertellen waarom zij uit elkaar gaan. Toch heb ik doorgevraagd. Daar ben ik nu blij om.

Mijn mama was ongelukkig met papa. Daarom wou ze scheiden. Mijn papa vond dat eerst helemaal niet goed. Maar dan heeft hij gezien dat mama echt beslist had. En toen ging het beter. Ze hebben dan samen alles goed geregeld.

Als je weet wat er in je gezin gebeurt en waarom, dan hoor je bij je gezin. Dat is een goed gevoel. Als je twee huizen hebt is het ingewikkelder. Dan moet je meer vragen stellen.

Je kan klikken op waarom scheiden je ouders? En je kan klikken op waarom moeten kinderen heen en weer?

Mijn ouders zijn mama en papa. Mama en papa blijven altijd mijn ouders.
Ze zijn ook een man en een vrouw. Een man en een vrouw kunnen een koppel zijn, partners. Misschien zijn jouw ouders een vrouw en een vrouw, of een man en een man. Zij kunnen ook een koppel zijn, partners.

Fien heeft me uitgelegd wat ex is. Iemand die iets niet meer is. Ex-juf, ex-baas, ex-wereldkampioen. En zo zijn er ook ex-partners. Mijn ouders waren partners en nu zijn ze ex-partners. Ze zijn geen partners meer. Dat is voorbij. Ze kunnen samen niet gelukkig worden. Daarom scheiden ze.
Maar ze blijven wel mijn ouders!

Wanneer partners samenwonen en kinderen hebben, hopen ze voor altijd samen te blijven. Maar soms zijn er problemen.

Meestal doen ze heel erg hun best om hun problemen op te lossen zodat ze kunnen blijven samenwonen. Het is geen gemakkelijke beslissing om uit elkaar te gaan.

Er zijn vele redenen om niet meer samen te wonen. Ze zijn allemaal waar.

Ze zien elkaar niet meer graag. Of ze zien elkaar toch nog graag maar hebben altijd ruzie. Soms lukt het samenwonen gewoonweg niet meer. Ze zijn hun geduld met elkaar kwijt. Ze verdragen elkaar niet meer. Ze kunnen niets meer samen doen. Of iemand is erg veranderd. Of ze zijn alle twee erg veranderd. Ze zijn uit elkaar gegroeid.
Ze denken heel anders. Ze kunnen het over niets meer eens geraken en maken over alles ruzie.

Dat herken je wel. Je hebt wel eens een vriend of vriendin gehad met wie het niet meer zo leuk was als in het begin. Omdat je in andere dingen geïnteresseerd raakte. Of misschien zagen jullie elkaar nog wel graag maar hadden jullie altijd ruzie. Zo beslissen ook kinderen van elkaar weg te blijven.

Als partners merken dat ze elkaar niet meer graag zien dan worden ze alle twee kwaad en bedroefd en dan wordt de een soms verliefd op iemand anders, soms alle twee. Een verliefdheid komt er niet zomaar. Toch moeilijk hé, die grote mensen.

In het begin dacht ik dat het mijn schuld was dat mijn ouders scheidden. Nu ik weet waarom mijn ouders scheidden pieker ik daar niet meer over. Stel veel vragen aan je ouders dan weet je waarom de dingen gebeuren.

In het begin zeiden mijn mama en papa totaal andere dingen.
Mama zei dat ze ongelukkig was met papa en dat ze daarom verliefd was op een andere man. En papa zei dat die verliefdheid wel zou overgaan en dat mama dan zou terugkomen.
Ik raakte helemaal in de war.

Mama zei dat het normaal is dat mama en papa er anders over denken. Dat mag. Ze zei dat papa te verdrietig was om haar te begrijpen.

Er zijn dingen die ik nu pas snap, nu mijn ouders al een jaar apart wonen. Sommige dingen klinken in mijn oren nog altijd veel te ingewikkeld. Naast elkaar leven bijvoorbeeld, wat is dat? Ik snap het nog altijd niet echt. Maar dat komt nog wel.
Ik weet wel zeker dat papa nu niet meer bedroefd is.

Als ik hen nu vraag waarom ze gescheiden zijn, zeggen ze alle twee hetzelfde. Ze zeggen dat ze veel voor elkaar gedaan hebben maar dat ze niet meer bij elkaar pasten. Ze vinden andere dingen leuk. Dat vind ik gemakkelijker. Dat kan ik aan mijn vriendinnen vertellen.

Als ouders heel moe zijn dan kunnen ze ongedurig zijn en jou ook de schuld geven.
Natuurlijk, scheiden als je geen kinderen hebt gaat gemakkelijker. Maar, jij bent niet de reden waarom je ouders scheiden. Je hebt geen schuld aan de scheiding.

Het is niet mijn schuld. En ik moet mijn ouders niet terug samenbrengen door extra mijn best te doen.

Kinderen wisselen op allerlei manieren van huis. Soms gaan ze zo heen en weer dat ze evenveel tijd zijn bij mama als bij papa. Meestal zijn ze meer tijd bij mama dan bij papa. Enkele kinderen moeten niet wisselen van huis omdat hun ouders wisselen van huis. Dat kan ook.

Ik ga zo heen en weer dat ik meer tijd ben bij mijn papa dan bij mijn mama. Ik wou weten waarom dat zo is.

De meeste ouders beslissen zelf over de heen-en-weerregeling.
Mijn ouders hebben dat ook zelf beslist. Het was niet gemakkelijk om samen te beslissen. Ze hebben eerst veel ernstig met elkaar gepraat en af en toe ruziegemaakt. Mijn mama wou eerst dat ik meer tijd bij haar zou zijn.

Mijn mama en papa hebben mij gevraagd wat ik belangrijk vond. Ze vinden dat ik mee tel. Ik heb niet veel gezegd omdat ik niet wou kiezen voor mijn mama of voor mijn papa.

Maar ik ben toch blij dat ze mijn gedacht hebben gevraagd. Ik heb kunnen zeggen dat ik niet van school wil veranderen. En ik weet dat het niet gemakkelijk was om een regeling te maken die iedereen goed vindt.

Ik blijf nu meer bij papa dan bij mama omdat papa korter bij mijn school woont, en meer tijd heeft om mijn huiswerk na te kijken. Mama vond dat eerst helemaal niet goed, later wel.

Vraag je mama en papa waarom zij voor jouw heen-en-weer regeling hebben gekozen. Misschien werkt je papa op sommige dagen wel en andere niet. En dan ben je bij hem op de dagen dat hij niet moet werken.

Of misschien is het nieuwe appartement van je papa te klein om lange tijd met veel samen te wonen. En ben je daarom enkel voor korte tijd in het huis van je papa. Of is er een andere reden. Vraag waarom.

Mijn mama en papa zeggen dat de regeling later kan veranderen, als ik naar de middelbare school ga. Dat vind ik goed.

Soms beslist een rechter over de regeling. Dan hebben je ouders elk een advocaat. De rechter kiest een regeling waarvan hij denkt dat die in jouw belang is. Dan is het moeilijker te weten te komen waarom je zo heen en weer moet.

Alle regelingen zijn mogelijk. Het belangrijkste is dat je mama én je papa de regeling aanvaarden. Ik ben blij dat mijn mama en mijn papa nu hun best doen om ervoor te zorgen dat de regeling goed loopt.

Ik heb ook gevraagd hoe mijn ouders andere zaken geregeld hebben. Ik wist niet dat ook mama voor mij betaalt, elke maand. Mama en papa moeten voor mij betalen. Ook een ouder die je niet dikwijls ziet, blijft toch voor jou betalen. Dat moet.

Ik weet ook waarom mijn mama meer voor mij betaalt dan mijn papa. Mama werkt meer waardoor zij meer geld voor mij heeft. Papa werkt minder waardoor hij meer tijd voor mij heeft.

bij een volgend bezoek wil ik vanop deze plaats starten